‘Deel uitmaken van een klein, hecht team en betekenis hebben in het leven van onze specifieke doelgroep! ' Spreekt het jou aan om hier een bijdrage aan te leveren? Dan maken wij graag met jou kennis.
Wat ga je doen?
Als forensisch maatschappelijk werker houd je je bezig met de behandeling en begeleiding rondom sociale en maatschappelijke zaken van patiënten.
De meeste patiënten hechten veel waarde aan het contact dat zij hebben met familie en naasten. Contacten met de buitenwereld die veiligheid bieden zijn noodzakelijk voor de behandeling, het herstel en het vergroten van de kwaliteit van leven van onze patiënten. Als forensisch maatschappelijk werker maak je een inschatting van de invloed en de effecten van de contacten die patiënten onderhouden buiten de instelling. Je bent je bewust van mogelijke risico’s in het contact tussen patiënt en zijn netwerk. Samen met het behandelteam weet je hoe en wanneer te reageren. Jij zet je in om familie en naasten te betrekken bij de behandeling en begeleiding van de patiënt. Waar mogelijk en passend, moedigen we dit contact aan.
Je bent daarnaast de spil in de behandeling en begeleiding van onze patiënten in maatschappelijke zin. Je houdt je o.a. bezig met financiën, verzekeringen, mentoraten en vervult maatschappelijke taken zoals contacten met de gemeente en andere sociaal maatschappelijke ketenpartners.
Een werkdag als forensisch maatschappelijk werkende binnen de LFPZ is zeer divers. Benieuwd waar je je op een dag concreet mee bezig kunt houden?
Screening van netwerk
Je maakt een inschatting van de invloed en de effecten van de contacten die patiënten onderhouden buiten de instelling en vertaalt dit in een screeningsadvies, wat in het behandelteam wordt besproken. Om tot een advies te komen spreek je met de patiënt, lees je dossierstukken en maak je wanneer nodig een genogram/ecogram op. Na screening en bespreking in het behandelteam, begeleid je het netwerk in de contactname en fungeer je als aanspreekpunt voor hen.
Je bent daarnaast betrokken bij het coördineren van de inzet van (bezoek)vrijwilligers.
Netwerkverlof
Wanneer een patiënt over een verlofmachtiging beschikt en een netwerkverlof gepland staat kan het geïndiceerd zijn dat dit verlof wordt begeleid door een forensisch maatschappelijk werker. In een dergelijke geval ga je mee op verlof.
Slachtofferonderzoek
In verband met slachtofferonderzoek vraag je informatie op bij het Informatiepunt Detentieverloop. Je haalt de wensen van slachtoffers en nabestaanden op. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een slachtoffer een gebiedsverbod voor de patiënt wenst. Deze informatie neem je mee in het multidisciplinair overleg.
Financiële en andere maatschappelijke taken
Je houdt zicht op financiële zaken, voert betalingen uit, stelt schuldregelingen op en regelt alles rondom verzekeringen en abonnementen. Je biedt ondersteuning bij het openen en beheren van bankrekeningen en bent aanspreekpunt voor sociotherapie op dit gebied. Je coacht in het opstellen van bijvoorbeeld inkomsten/uitgaven plannen. Ook bied je ondersteuning aan de patiënt bij het doen van uitkeringsaanvragen en belastingaangifte. Indien geïndiceerd, doe je een aanvraag tot wettelijke vertegenwoordiging bij de Rechtbank. Tenslotte vervul je maatschappelijke taken zoals het contact onderhouden met de gemeente, het realiseren van legitimatiebewijzen en het organiseren van de vervulling van stemrecht.
De Pompestichting is een particuliere stichting voor forensische psychiatrie. De stichting biedt hoog gespecialiseerde zorg aan mensen met psychiatrische problemen die met justitie in aanraking zijn geweest of dreigen te komen. Centraal in de bedrijfsvoering staan een goede kwaliteit van management en medewerkers, een open en actiegerichte cultuur, lange termijngerichtheid en continue verbetering en vernieuwing. De inspanningen van de Pompestichting zijn gericht op het veiliger maken van de samenleving en op het zo optimaal mogelijk terug laten keren van een cliënt in de maatschappij.
De vacature bevindt zich in de e Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg (LFPZ) van de Pompestichting. De LFPZ biedt zorg aan meer dan negentig bewoners met een tbs-maatregel en een LFPZ status. De LFPZ heeft een belangrijke opdracht in het vinden van de balans tussen veiligheid voor de maatschappij en een nieuwe kans voor de patiënt. Binnen onze landelijk gelegen locatie in Zeeland (NB) staat kwaliteit van leven voorop en combineren we wonen, werken en recreëren. Dit doen we in een betrokken en enthousiast team en in nauwe samenwerking met alle andere disciplines.
Krijg alvast een indruk van onze werkplek:
De functie komt vrij wegens een verlof van een van onze collega’s. De rol is dus tijdelijk van aard. De exacte looptijd en het aantal uren per week is bespreekbaar, maar vooralsnog gaan we uit van 24-32 uur met een looptijd van maart t/m augustus.
Onze verdere arbeidsvoorwaarden vind je hier en zijn conform de CAO GGZ.
Is solliciteren nog een stap te ver, maar ben jij wel benieuwd wat het betekent om te werken bij de Pompestichting?
Neem dan ter oriëntatie contact op met Sandrine Mikkers, Clustermanager Patiëntenzorg via 06 83 21 13 96.
Natuurlijk mag je ook contact opnemen met iemand uit het FMW team om je vragen te stellen. Dit kan met Fenne van Deijzen per telefoon of via de mail; F.van.Deijzen@pompestichting.nl of 06 52 51 96 93.
We vertellen je graag meer, dus schroom niet contact op te nemen!
Deze vacature is zowel intern als extern gepubliceerd. Interne en externe sollicitaties nemen we tegelijkertijd in behandeling.
Wij reageren altijd op je sollicitatie, maar het kan helaas voorkomen dat onze mail op je sollicitatie in je spambox terechtkomt.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature is niet gewenst, maar delen in je netwerk wel!