Ben jij leergierig en wil je je graag verder ontwikkelen als zorgprofessional? Spreekt de forensische zorg jou aan? De Pompestichting biedt de mogelijkheid om je te ontwikkelen tot sociotherapeut. Voor de duur van twee jaar volg je de hbo-opleiding Social Work (Associate Degree) en leer en werk je als sociotherapeut in opleiding.
Wat ga je doen?
Als sociotherapeut in opleiding ga je in twee jaar aan de slag op twee verschillende afdelingen binnen de Behandelkliniek in Nijmegen (of mogelijk 1 jaar op FPA Kompas, te Wolfheze). Daarnaast volg je één dag per week de hbo-opleiding Social Work (Associate Degree) aan de HAN in Nijmegen. Dit alles doe je niet alleen, maar samen met een aantal andere sociotherapeuten in opleiding. In deze twee jaar staat jullie ontwikkeling als professional én persoon in de forensische zorg centraal. Naast de hbo-opleiding Social Work, bieden wij forensische trainingen, intervisie, personeelsbegeleiding en professionele werkbegeleiding. Alles voor een goede start van jouw loopbaan als sociotherapeut.
Als sociotherapeut ben je onderdeel van de behandeling van tbs-patiënten. Iedere patiënt kent zijn eigen verhaal en problematiek. Werken met deze doelgroep vraagt dus altijd om maatwerk. Samen met andere collega’s vorm je een belangrijk onderdeel van het behandelteam. Met verschillende disciplines voorkom je dat een patiënt terugvalt in onveilig gedrag. Op deze manier kan de patiënt uiteindelijk in fases terugkeren naar de maatschappij.
Hoe ziet een werkdag als sociotherapeut bij de Behandelkliniek eruit?
07:55 uur: Je loopt de hekken van de kliniek binnen. Eenmaal op de afdeling start je de dag met collega’s onder het genot van een kopje koffie. In ons werk hebben we niet alleen oog voor de patiënt, maar ook voor collega’s onderling waardoor we kwalitatieve zorg kunnen leveren.
08.15 uur: Met een collega sociotherapeut sluit je de patiënten uit hun kamers. Terwijl je collega medicatie uitdeelt, observeer je hoe de patiënten bij het ontbijt erbij zitten. Als sociotherapeut weet je dat iedere gedragsverandering van betekenis kan zijn.
09:15 uur: Wanneer de patiënten naar hun werk of therapie zijn, werk je een aantal regelverzoeken uit. Ook bereid je een multidisciplinair overleg voor waar je met de zorgmanager, behandelaar, psychiater en forensisch maatschappelijk werker een lastige kwestie rondom een mentorpatiënt bespreekt.
13:30 uur: Tijdens een behandelplanbespreking van één van je mentorpatiënten deel je wat er vanuit de sociotherapie is waargenomen. De behandelaar vraagt je hoe je tegen behandelinhoudelijke zaken aankijkt. Omdat je als sociotherapeut veel in contact bent met de patiënt, is je input waardevol in de behandeling.
14:00 uur: Je spreekt een begeleid verlof voor met een patiënt. Door het hebben van individuele aandacht, bouwen jullie de vertrouwensband verder uit wat belangrijk is binnen de behandeling. Het valt je op dat de patiënt een wat sombere indruk maakt en bespreekt dit met hem na het begeleid verlof. Klopt dit beeld volgens hemzelf? Hoe komt dit en hoe kun je hem hierbij ondersteunen?
15:45 uur: Bij de overdracht met het avondteam vertel je over de bijzonderheden van die dag. Je kijkt terug op een afwisselende werkdag waar je met mentorpatiënten kleine stappen hebt kunnen zetten.
Onze verdere arbeidsvoorwaarden vind je hier en zijn conform de CAO GGZ
Wil je liever al eerder een vraag stellen? Neem dan gerust contact op met:
De vacature wordt tegelijkertijd intern en extern gepubliceerd.
Je kunt solliciteren tot en met 22 april 2024.
De sollicitatiegesprekken vinden plaats op dinsdag 30 april en woensdag 1 mei. Het is fijn als je daar alvast rekening mee kunt houden.
Naast jouw CV en motivatiebrief ontvangen wij van de interne kandidaten ook graag een aanbevelingsbrief van jouw leidinggevende van de Pompestichting/Pro Persona.
N.B. je krijgt altijd een reactie op je sollicitatie! Controleer regelmatig je spambox. Het kan helaas voorkomen dat onze mail daarin terecht komt.